Защо да изберем почивка в къща за гости


В случай, че сте решили да планирате следващата си почивка, ваканция или екскурзия и разглеждате възможностите за настаняване ви призоваваме добре да обмислите коя опция ще е най- подходяща за вас?

Ако преди време настаняването в къща за гости означаваше да пребиваваме в дома на домакините и да споделяме общите зони на къщата със семейството им, то днес съществуват толкова много и по- добри възможности за избор.

За разлика от традиционната стая за гости, самостоятелната къща за гости тип вила е идеалното решение за семейната ваканция или събиране с приятели. През последните няколко години се забелязва ръст в наемането на ваканционни имоти под наем. Дори във време на пандемия, когато пътуванията са ограничени, хората все по- често търсят комфорт и спокойствието в самостоятелни къщи за гости.

Малките семейни хотели са друг тип къщи за гости, където собственикът живее извън обекта или в изцяло отделна зона. Обикновено тези къщи са с ограничен брой самостоятелни стаи или апартаменти, в които по- често отсядат двойки, семейства или туристи, пътуващи да изследват нова дестинация.

Друга алтернатива, с все по- нарастваща популярност напоследък са комплексите с отделни вили, къщички или бунгала, които предлагат достатъчно условия и точно толкова комфорт, колкото и реномиран хотел.

Защо да изберем къща за гости?

Идеята за отсядане в къщи за гости е сравнително нова, от края на XX век, но доста бързо се превърна в един от популярните начини за настаняване при пътуване. И това въобще не е без причина, а си има своето обяснение. Ще изброим някои от основните предимства на този тип настаняване, поне според нас. В никаквъв случай не казваме, че това е най-добрият и единствен вариант за почивка или отхвърляме хотелите. Напротив, големите хотели и комплекси безпорно имат своите предимства. Но тях ше разгледаме в някоя друга статия.

  • Само и единствено за вас

Има вили и къщи за гости с капацитет от 5-6 човека до 25-30 и повече дущи. Почти винаги те се отдават само на една единтвена компания. Т.е. вие, вашето семейство  и приятели сте едиствените,които обитават обекта и се възползват от всичките му блага. Не се налага да делите с други непознати хора пространството в басейна, джакузито, сауната или детската площадка.

  • Изолиране от динамиката и стреса на големите градове

Обичайно през уикенда или ваканцията всеки от нас цели да отдъхне. Бягството от умората, динамиката, шума и суетата на града ни карат да търсим място, където да прекараме по- пълноценно времето със себе си, семейството или приятелите. Къщите за гости и вилите под наем обикновенно се намират в малки населени места, отдалечени от шума на големия град и в близост до природата.

  • Тишина, спокойствие, свобода и пространство

Къщата за гости може да предложи тиха, спокойна среда, където гостите сами определят правилата и планират престоя си.  В сравнение с традиционния хотел, в много от случаите къщите за гости ще разполагат и с повече пространство, разнообразни съоръжения и по- голяма гъвкавост. Освен това, когато дойде време да се отпуснат, гостите ще имат лично, специално пространство.

Представете си няколо варианта:

Лято е, хапанли сте, пийнали сте, въпреки че е вечер навън е топло и искате да се разхладите или просто да се отпуснете в басейна или джакузито. В хотела обаче тези екстри работят най-късно до 22:00, след това е забранено влизането. Но във вилата наета само за вас може да се насладите на това удоволствие, когато пожелаете, по всяко време на денонощието.

В къщатата за гости, която сте наели няма да се налага да слушате музиката, която някои друг е избрал. Там вие избирате какво и кога да слушате.

  • Възможност за почивка с по-ограничен бюджет

По-евтини са със сигурност. Каквото и да си говори, ако сте група от 10 човека например определено ви излиза по-евтино да отидете във вила под наем, отколкото в хотел. Цените на вилите за 10 човека започват от 200лв. на вечер. В хотел стая за двама за по-малко от 60лв. трудно може да се намери. Отделно трябва да платите и за ресторант, защото все пак трябва да се яде. При наемането на къща вие сами си осигурявате изхранването. С бюджет от 200лв. например може да се купи храна и пиене минимум за два дни. Т.е 200лв./10човека=20лв. на човек за два дни. В кой ресторант можеда отидете и да консумирате сутрин, обед и вечер за 20лв? Няма такъв! И нормално, все пак там има обслужване, персонал, който ще приготви всичко за вас.  А във вилата вие сами ще приготвите каквото желаете. Но не е ли в това чара му?

  • Личното отношение и гостоприемството

Още на прага, собственикът на къща за гости поздравява посетителите. Посрещането е по- топло и персонално.

Третират ви като гости, а не като клиенти. Шансът да се натъкнете на отзивчиви и много грижовни домакини никак не е малък.

Такова  дружелюбно отношение предразполага хората да се чувстват добре дошли. Често собственикът предоставя информация за района, забележителностите, скрити живописни маршрути, а понякога дори се ангажира с гостите социално, като техен гид или организира „преживявания“, като част от пакета за настаняване или срещу допълнително заплащане.

Възможността да се докоснете до непопулярни места, да опознаете местния бит, култура, да научите интересни легенди и истории би направил  престоя ви незабравим.

  • Автентична домашно приготвена храна

Едно от най- съществените предимства на къщите за гости  несъмнено е възможността да се опитат местни специалитети или домашно приготвени деликатеси, сладка и консерви.  В селските райони обикновено собствениците осигуряват на гостите пресни плодове и зеленчуци от личното си стопанство.

Без съмнение вкусната домашно приготвена закуска се оказва едно от най- ценените събития при престоя в къща за гости.

  • Възможност гостите сами да приготвят храната си

Къщите за гости и ваканционните вили под наем обикновено имат напълно оборудвани кухни, където гостите сами могат да приготвят храната си.

Така със сигурност може да избегнете тълпите в хотелите, особено в случаите когато храната се предлага на блок маса.

Ако сте по- голяма група  наемането на къща за гости  категорично е огромен плюс, защото ще ви позволи  да останете заедно под един покрив, да се храните заедно и заедно да се забавлявате.

И ако винаги сте искали да се насладите на печенето на барбекю, в къщата за гости може да се развихрите.

Разбира се, храненето всяка вечер навън, в заведение или в ресторанта на хотела винаги е по- лесно, но вероятността да излезе по- скъпо е голяма. Един чудесен  начин да спестите малко пари ще е ако готвите сами.

Опцията гостите сами да приготвят храната си, купувайки  продукти от местни производители, фермерски пазар или фестивали дава основание да се стимулират и подпомогнат производителите в района, където те са отседнали.

  • Домашни любимци

Пътуващите с домашни любимци, които търсят настаняване ще открият, че много от традиционните хотели не допускат домашни любимци. В други случаи, стаите предназначени за гости с домашни любимци са отдалечени, не толкова добре поддържани или се заплащат допълнителни такси.

В къщите за гости едва ли ще имате такъв проблем.

  • Нови запознанства

Посещението в къща за гости среща хора, а защо не и бъдещи приятели.

В малките семейни хотели често се създават много нови приятелства било то между собственици и гости или между гости и гости.

 

Докато планирате следващото си пътуване, не забравяйте че от съществено значение за една незабравима почивка или ваканция е да откриете перфектната опция за настаняване,  а не само място за спане. Съществуват толкова възможности и удобства, от които да избирате, за да бъде комфортът ви на ниво.

 
×

Изпратете запитване


 
момент...
×

Име


Моля, споменете, че се обаждате чрез сайта Бук Вила

Лице за контакт:
Телефон:
  Къщи за гости

Семейни хотели

Апартаменти

На планина

На море

Спа

Специални Оферти

Забележителности


Населени Места

Блог

за
собственици