Залив Болата


Перлата на Северното Черноморие

Болата е малък, уединен и невероятно красив залив на Българското Черноморие. Заливът се намира между нос Калиакра и  село Българево, на около 13 км от гр. Каварна.

Заливът Болата е част и от клуба “Най-красивите заливи в света” и единствения резерват в България, който включва в пределите си морска площ. Тук могат да се наблюдават земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници.   Оттук минава Виа Понтика – един от основните пътища за миграция на прелетните птици от цяла Европа, като най-подходящото време за посещение е през пролетта (месец март), когато прелетните птици долитат, и края на лятото (месец септември), когато отлитат.

В близост се намират доста скални и подводни пещери, където са открити останки от стари селища и свидетелства за живот, датиращ четиристотин години преди Христа.

Красивите червени скали обграждащи залива са били свидетели на много произшествия. Това е и значението на турската дума болата - бол (много) и ата (смърт). Там морето или е спокойно и красиво, или бурно и страшно.

На Болата е изграден малък пристан, където рибарите опъват въдиците си, както и заведение, предлагащо разхладителни напитки през лятото. Плажът е чист и приятен, а водата плитка, бистра и прохладна. Заливът е отлично място за гмуркане.

След като си тръгнете от плажа, не пропускайте да се отбиете в село Българево и да си купите пресни и вкусни пъпеши и дини, откъснати направо от градината!

 

Обекти в близост


×

Изпратете запитване


 
момент...
×

Име


Моля, споменете, че се обаждате чрез сайта Бук Вила

Лице за контакт:
Телефон:
  Къщи за гости

Семейни хотели

Апартаменти

На планина

На море

Спа

Специални Оферти

Забележителности


Населени Места

Блог

за
собственици