Нос Калиакра


Нос Калиакра - снимки, информация, местоположение

Нос Калиакра – най - дългият нос на Черно море  

Разположен е на северното черноморско крайбрежие, източно от с. Българево (област  Добрич). Отстои на 12 км югоизточно от град Каварна и 70 километра североизточно от  Варна 

Представлява двукилометрова, тясна ивица суша, естествен завършек на вдаден в  морето тесен полуостров. Има много легенди за Нос Калиакра, една от които е, че докато Свети Никола, покровителят на моряците, е бягал от османците, Господ му е помагал като постоянно е удължавал земята под краката му до момента, в който е бил заловен. По този начин се е образувала тази дълга ивица, врязана толкова далече в морето.

Калиакра е природен и археологически резерват с площ от 687.5 дка, в територията,  на който попадат диви степи, крайбрежни скали и акватория. 

Неслучайно носът носи името Калиакра. От гръцки думата означава „Красив нос“ „καλός“- красив / добър и „άκρα“- нос / крепост. Откриваме смисъла ѝ в живописните гледки, богатата история и суровата красота на района.

В резултат на абразивната дейност на морето и вятъра са се оформили стръмни скали,  спускащи се на 60-70 м във водата, осеяни с пещери и ниши, достъпни само по море.  Типичният за това място карстов ландшафт е покрит с разнообразна растителност,  представена от приблизително 450 вида, от които 45 вида редки, застрашени от  изчезване ендемитни растения, като теснолист божур, морски пелин и други.

В района са установени близо 240 вида птици, като някои от тях изискват специални  мерки за опазване на техните местообитания. Високата концентрация на птици се дължи не само на специфичния релеф на крайбрежието, но и на главния маршрут на миграция  на птиците Виа Понтика преминаващ над територията. 

Често в плитчините на носа могат да бъдат наблюдавани и делфини.

От началото на 70-те години в района се провеждат мащабни археологически  проучвания и теренна консервация, свързани с едноименната крепост. Първите  сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато мястото са населявали тиризи - тракийско племе. Днес, в малка пещера, в югозападната част на защитената територия на носа е устроен и функционира археологически музей, в който са  експонирани тракийска, римска и средновековна керамика, монети, каменни, метални  котви и др.

В началото на носа, където гледките често спират дъха, изваяна от прибоя на вълните и вятъра се намира „Вратата на четиридесетте девойки” – малка скална арка.  Непосредствено до нея, под смокиновите дървета е изграден параклис, посветен на  Св.Никола – покровителят на моряците.

Природно - археологически резерват „Калиакра” е част от 100-те национални  туристически обекта. 

Най- подходящо време за наблюдение миграциите на птиците: Пролет и Есен. Сувенири и информационни материали се предлагат в музея.

 

Обекти в близост


×

Изпратете запитване


 
момент...
×

Име


Моля, споменете, че се обаждате чрез сайта Бук Вила

Лице за контакт:
Телефон:
  Къщи за гости

Семейни хотели

Апартаменти

На планина

На море

Спа

Специални Оферти

Забележителности


Населени Места

Блог

за
собственици