Най - високите водопади в България


Идва уикенд или ви предстоят няколко свободни дни и се чудите къде да се разходите или коя да бъде следващата дестинация, която да покорите? Ако обичате природата и водопадите, то следващата статия е за вас!

Нашата родина е богата на красоти и природни феномени. Едни от тях са водопадите. Никой не знае колко точно са те, тъй като има много сезонни, но безспорно те са едно от природните богатства, с които може да се гордеем.

До някои от най-високите водопади у нас се стига трудно и трябва да сте добре подготвени, до други има обособени пътеки и маршрутът е лек и приятен, подходящ и за  лежерна разходка с децата

Днес ще ви предложим да видите десетте най-високи водопада в България, а защо не и да ги посетите, ако все още не сте. 

1. Водопад Врачанска Скакля – 141 метра

1. Водопад Врачанска Скакля – 141 метра

Най-високият непостоянно течащ водопад в България и на Балканите. Намира се на 1.5 км южно от Враца, зад хълма Калето. За жалост през зимата замръзва, а през горещите дни от годината водопадът едва капе, а понякога напълно пресъхва. Най-подходящ период за посещение е през пролетния сезон и след обилни дъждове. От горната му част се откриват много красиви гледки към  град Враца и Врачанското поле.

2. Водопад Райското пръскало – 124.5 метра

2. Водопад Райското пръскало – 124.5 метра

Най-високият постоянно течащ водопад в България и на Балканския полуостров. Намира се в Стара Планина, под връх Ботев, в природния резерват Джендема. Водопадът събира водите си от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. В подножието му се намира хижа Рай. До нея може да стигнете за около 4 часа по маркирана пътека, която започва от местността Паниците край град Калофер.

3. Водопад Бовска Скакля - 85 метра

3. Водопад Бовска Скакля - 85 метра

Водопад Бовска скакля се намира в района на живописното Искърско дефиле в Стара планина, в близост до село Заселе и гара Бов, община Своге. Под него минава известната Вазова пътека. Той също като водопада Врачанска скакля е непостоянен и понякога пресъхва. Близо до него е и скалата, наречена Злия камък, от която героят на Вазов – дядо Йоцо е гледал със слепите си разплакани очи първия влак по Искърското дефиле, символ на нова България.

4. Водопад Видимско Пръскало - 80 метра

4. Водопад Видимско Пръскало - 80 метра

Видимското пръскало се намира в природен резерват „Северен Джендем“, който обхваща северния склон на  връх Ботев. Представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Най-близкото населено място до водопада е гр. Априлци. В бившето село Видима, което вече е част от града, се намират ВЕЦ Видима и хижа Видима. От там е и пътят, минаващ покрай Пръскалска река, по който се стига до водопада. По пътя е обособена и „Зелена класна стая”, където по достъпен игрови начин децата могат да се запознават с растенията, животните и да играят.

5. Водопад Кадемлийско пръскало - 72 метра

5. Водопад Кадемлийско пръскало - 72 метра

Кадемлийското пръскало е разположен на река Кадемлийска, в подножието на връх Триглав в Средна Стара планина, на 1 500 метра надморска височина в Калоферска планина, западно от връх Триглав. Под „Кадемлия” има буен карстов извор и малка пещера, в която дори и в късно лято се запазва лед. Близо до водопада, на височина 1520м. се намира хижа Тъжа. Кадемлийското пръскало е изключително красив водопад през всички  сезони и е лесно достъпен. 

6. Водопад Рилска Скакавица - 70 метра

6. Водопад Рилска Скакавица - 70 метра

Водопад Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила. Разположен е на 1750 метра надморска височина, а местността покрай него е много красива. Реката, която го захранва се нарича Скакавица, а преходът до него не е труден и е по добре маркирана пътека. Намира се на 10-на минути от хижа Скакавица, а за нея се тръгва от Паничище. Пътеката започва от началната станция на лифта за Седемте рилски езера и е добре обозначена с табели и маркировка. След като стигнете до хижата, следвате пътеката покрай реката, която ще ви отведе до подножието на водопада. През зимата водопадът замръзва.

7. Водопад Орфей - 68 метра

7. Водопад Орфей - 68 метра

Водопад Орфей е най-високият водопад в Родопите. Намира се на река Еленска близо до Смолян, част от екопътека „Каньона на водопадите“. За да стигнете до екопътеката, е хубаво да питате местните хора. Правилната посока е от западния квартал Средок, по пътя за село Мугла. До една стара автобаза има отбивка в дясно, където ще видите табела за каньона.

8. Водопад Боров камък - 63 метра

8. Водопад Боров камък - 63 метра

Водопадът е разположен на един от притоците на река Лева, недалеч от село Згориград. Намира на територията на защитената местност Боров камък и природен парк Врачански Балкан. Той е един от основните туристически обекти на територията на парка. До него се стига по изградена екопътека. Без тази екопътека достъпът до водопада би бил абсолютно невъзможен.

9. Водопад Бабско пръскало - 54 метра

9. Водопад Бабско пръскало - 54 метра

Водопад Бабското пръскало се намира в парк “Централен Балкан”, Стара планина. Това е един от винаги пълноводните водопади в тази част на Стара планина. Лесно достижим е през Русалийския проход - пътят за х. Тъжа, като има означение с табела за отбивката, която трябва да се хване, за да се стигне до него. Има прокарана и еко-пътека в местността, която излиза над водопада, където той може да се види в цялата му красота.

10. Водопад Полска Скакавица - 50метра

10. Водопад Полска Скакавица - 50метра

Водопадът Полска скакавица е разположен в Конявска планина между градовете Земен и Кюстендил. До него може да се стигнете с влак като се слезе на спирката Скакавица (на около 1 ч. и 20 мин. от Перник) и се продължи на юг. Покрай релсите върви пътека, която за около 25 минути ще ви отведе до подножието на водопада. В горната си част образува няколко карстови стъпала, след които водата пада свободно надолу. Не е от най-лесно достъпните водопади в България. За разлика от повечето водопади, които от ерозията се смаляват, този – заради многото варовик във водата, се издига всяка година. Твърди се, че това е единственият такъв водопад в България

 
×

Изпратете запитване


 
момент...
×

Име


Моля, споменете, че се обаждате чрез сайта Бук Вила

Лице за контакт:
Телефон:
  Къщи за гости

Семейни хотели

Апартаменти

На планина

На море

Спа

Специални Оферти

Забележителности


Населени Места

Блог

за
собственици